
Teras çatı hakkında yanlış bilinen ilk bilgi apartmanların ve binaların genelde en üst katında bulunan normal çatı ile teras katına ait çatının yani Teras çatısının karıştırılmasıdır. Ne yazık ki bu algı çok yaygın bir genellemedir. Çünkü teras katı binaların ara/orta katlarında da olabilir fakat genelde sık kullanımı en üst katlarda olanıdır.
Teras çatısının temel amaçlarından biri ferah ve geniş ortamlara yapılarak, mümkünse güzel bir manzara eşliğinde günün yorgunluğunun atılmasıdır. Kullanıcı istek, ihtiyaçlarına göre özel bir şekilde tasarlanan teras çatılar, tam kapalı ve açılır kapanır olarak üretilebilir.
Teras yalıtımında, Er İzolasyon olarak, dikkat edilmesini önerdiğimiz hususlar aşağıdaki listede yer almaktadır.
1- Yoğuşma Tahkiki detaylıca yapılmalıdır ve raporlanmalıdır.
2- Gece-gündüz yada yaz-kış sıcaklık farklarından dolayı oluşan ısıl şokların etkisini minimuma düşürmek için güneş ışını yansıtıcı ve bir sonlandırma tabakası çatıya konulmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken bir konu da su yalıtım örtülerinin en üstte olmasıdır.
3- Tek katlı sentetik su yalıtım örtülerinin montajı için üreticinin tavsiyelerine uyulmalıdır.
4- Gider sayıları taşınacak ve birikecek su miktarına bağlı olarak yeterli sayıda belirlenmelidir. Bu hesaplama doğru yapılmaz ise ısıtma ve soğutma dönemlerinde su yalıtım örtüsü daha fazla ısıl şoka maruz kalacaktır.
5- Sıcak çatı uygulamalarında, yanıcı ısı yalıtım malzemeleri bitümlü örtü tespiti ile uygulanması sırasında gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır.
6- Bu tür çatılarda ısı yalıtım tabakasının altına yüksek performanslı bir buhar kesici tabaka uygulanmalıdır. Çünkü su buharı, ısı yalıtımının içinden geçerek yalıtım örtüsüne zarar verir.
7- Isı köprülerinin ve yüksek yoğuşma noktalarında ısı yalıtım malzemelerinin sürekli olması sağlanmalıdır.
8- Çatı makası gibi taşıyıcıların bulunduğu çelik yapılarda çatı boşluğunun yan taraflarında çatı hizasına kadar ısı yalıtımı sürekli olmalıdır.
9- Çatıda kullanılan ve yalıtımının içinden geçen tüm borular mutlaka yalıtılmalıdır.
10- Beton eğimi suyun süzgece doğru akmasını ve suyun tahliye borusuna gitmesini sağlayacak şekilde yapılmalıdır.